İçeriğe geç

Kendi evinizi, binanızı, sitenizi, yapı adanızı, mahallenizi; “Başka Bölgede Yaşamaya Zorlanma Korkusu Yaşamadan” kendi talebiniz, insiyatifiniz  ile kentsel dönüşüm kapsamındaki kredi ve kira yardımlarından da yararlanarak, yaşanabilir, depreme dayanıklı, sosyal donatıları, otoparkı, yeşil alanları olan “Kaliteli Yaşam Alanlarına” dönüştürebilirsiniz.

Kamuoyunda kentsel dönüşüm olarak isimlendirilen bu yeni süreç 6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanunun ve yönetmeliğin yürürlüğe girmesi ile başladı ancak bunun dışında, “İmar Kanunu” “Kat Mülküyeti Kanunu” gibi pek çok hukuki bilgiye de ihtiyacınız olacak. Bu nedenle MESEV İNŞAAT bu süreci sizin için basitçe özetledi.

1

Ekonomik ömrünü doldurmuş eski ve deprem riski taşıyan bir binada yaşadığınızı düşünüyorsanız, MESEV İNŞAAT‘ın Girne Caddesindeki Ofisine uğrayabilirsiniz.  Sizden aldığımız bilgiler ile Belediye İmar Müdürlüğü, Tapu Müdürlüğü’ne başvurarak arşivden binanıza ait mevcut projeler (var ise) temin ediyoruz.

2

Bina Deprem Risk Raporu almak için binaya ait (var ise) mevcut projeler,  tapunuz ( Daire Tapusu, Kat mülkiyetiniz ( İskanınız) yok ise Daireye ait Hisseli Arsa tapusu), Nüfus Cüzdanı fotokopisi ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İl Müdürlüğü veya Bakanlıkça yetkilendirilmiş bir kuruluşa sizin adınıza başvuru yapıyoruz.

3

Bakanlık Yetkili Kuruluşu; binanızda yapacağı teknik inceleme, tespit ve çalışmalar sonucu binanız için Deprem Risk Raporunu hazırlıyor.

4

Hazırlanan Deprem Risk Raporu, Bakanlık Yetkili Kuruluşu tarafından bağlı bulunduğunuz Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Kentsel Dönüşüm il Müdürlüğü’ne en geç yedi gün içinde bir üst yazı ile sunuluyor.

5

Bakanlık; Deprem Risk Raporunu inceleyerek eksik yok ise 10 gün içinde onaylıyor. Rapor sonucu “Binanız Deprem Riskli” ise Bakanlık Tapu Müdürlüğüne göndereceği bir yazı ile bina tapu kütüğüne  “Riskli Yapı” şerhini koyduruyor.

6

İlgili Tapu Müdürlüğünden tüm kat maliklerine Bakanlık Resmi Yazısı iletiliyor. MESEV İNŞAAT sizin binanızı en uygun fiyata ve en kısa sürede yeniden inşa edecek projeleri hazırlıyor ve kat malikleri kuruluna teklifleri sunuyor.

7

Resmi yazının size tebliğinden sonra binanız “Riskli Yapı” ise  60 gün içinde bina maliklerinin en az 2/3 (tapu hisse) çoğunluğu ile binayı hangi proje esaslarıyla yeniden yapacağımıza dair bir karara varmanız gerekiyor. Alınan kararın yönetici tarafından hazırlanan “Bina Ortak Karar Protokolü” imza altına alınması gerekiyor.

8

Bina Ortak Karar Protokolü MESEV İNŞAAT temsilcisi tarafından bağlı bulunduğunuz İl Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü’ne bir dilekçe ile sunuluyor.

9

Binanız için hazırlanan tüm projeler; anlaşmalı mimarlık ve mühendislik firmaları tarafından yeniden kontrol ediliyor ve MESEV İNŞAAT tarafından ilgili belediyeden ruhsat alınıyor.

10

Binanızın yeniden inşaatı için Bakanlık Oluru ve Bakanlıkça anlaşma sağlanan Bankalar aracılığı ile kentsel dönüşüm Kredisinden yararlanmayı düşünüyorsanız Uzmanlarımız en uygun alternatifli kredi için size destek sağlıyor ve başvuru için gerekli işlemleri sizin adınıza takip ediyor. (Krediler Bakanlığın anlaşma sağladığı Bankalar aracılığı ile verilmektedir.)

11

Binanın yeniden yapımı sırasında, kat malikleri (18 ay) kira yardımından yaralanmayı talep ediyor ise Bakanlık İl Müdürlüğü’ne başvuru yapılıyor. (Aynı anda hem kira yardımı hem de Bina için Kentsel Dönüşüm kredisi kullanılamaz.)

12

Yapımı tamamlanan binanız için bağlı olduğunuz Belediyeden depreme dayanıklı, projesine uygun yapılmış, “Yeni Tapularınız”  alınıyor ve size teslim ediliyor.